Program Fotosejma

Predavanja/Lecture:

  • 10:30 – 11:30 – Rajko Bizjak – Balade in miti o digitalni in analogni fotografiji

Uveljavljeni fotograf g. Rajko Bizjak je diplomiral na zagrebški Akademiji dramske umetnosti iz filma in televizije. Ukvarja se tako s fotografskim kot tudi filmskim medijem. Ustvaril je deset fotografskih serij ter kot snemalec in/ali režiser sodeloval pri snemanju več kot desetih kratkih igranih in dokumentarnih filmov. Na področju poučevanja fotografije ima bogate izkušnje, saj že od leta 1995 predava na različnih šolah, tečajih, seminarjih, simpozijih (tudi v tujini), od leta 2006 tudi kot visokošolski predavatelj za fotografijo in snemanje. Na oddelku za fotografijo VIST Ljubljana predava računalniške in osvetljevalne tehnike v fotografiji. Veliko časa posveča organiziranju fotografskih (ali filmskih) prireditev, kot so izobraževalni projekti, festivali, tekmovanja in razstave. Tokrat bo z svojimi izkušnjami razveselil tudi nas.

  • 11:30  – 12:30 – Odmor
  • 12:30 – 13:30 – dr. Marko Tkalčič u.d.ei.e. – Od percepcije človekovega vidnega sistema do barvnih prostorov

Laboratorij za digitalno obdelavo signalov, slik in videa na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani je izkušena ekipa 14 raziskovalcev, med katerimi je 6 doktorjev ter 2 magistra znanosti. Svoje znanje in izkušnje na projektih nam bo predstavil član dr. Marko Tkalčič, ki bo skozi strokovno predavanje »Od percepcije človekovega vidnega sistema do barvnih prostorov«, predstavil pomen svetlobe, fotoreceptorjev, prostorske in časovne percepcije ter historični razvoj barvnih prostorov.

  • 13:30 – 14:30 – Dejan Mavrič – Podvodna fotografija – posebnosti prehoda svetlobe skozi vodni stolpec in potrebne značilnosti podvodne fotografske opreme

Dejan Mavrič – Podvodni fotograf, član enote Podvodne reševalne službe v okviru Društva za podvodne dejavnosti Soča iz Nove Gorice.
Dve tretjini našega planeta sta pokriti z vodo in od tam prihaja tudi prvo življenje. Potapljači obiskujemo ta svet in pozorni opazovalec je lahko priča prenekaterim izjemnim trenutkom. Potapljam se od leta 1999. Opravil sem nekaj tečajev in usposabljanj, tako da sem v okviru Društva za podvodne dejavnosti Soča iz Nove Gorice tudi član enote Podvodne reševalne službe. Vsakemu potopu, pa naj bo to obisk potopljene ladijske razbitine ali “sprehod” ob navpični steni polni življenja, sledijo obširne pripovedi o videnem. Od leta 2007 se potapljam s fotokamero in se trudim ujeti pravi trenutek, ko se združi motiv, svetloba, tehnika in seveda človek. Po mnenju nekaj žirij na natečajih in tekmovanjih, mi jih je nekaj tudi primerno uspelo.
Voda je drugačen medij kot zrak in fotografiranje pod vodo je prav zaradi tega še dodaten izziv. Ogledali si bomo posebnosti prehoda svetlobe skozi vodni stolpec in potrebne značilnosti podvodne fotografske opreme. Skušal bom predstaviti nekaj bistvenih potrebnih sestavin za prijeten podvodni posnetek.

  • 14:30 – 15:30 – Matej Modrinjak – “nastajanje muzeja” in predstavitev mobilne enote fotomuzej.si

Kako nastane muzej? Kako so nastajali muzeji v preteklosti in kaj je muzej danes? Zasebno VS javno – kakšna je vloga javnih inštitucij in vloga zasebnih akterjev na področju muzejev in zbirateljstva danes? So pretekli dosežki pionirjev novih tehnologij narodu v ponos ali sramoto – nacionalni interes in tehnična dediščina naroda? Na odprte teme bomo poskušali odgovoriti in predstavili rešitve, ki jih v projektu fotomuzej.si vpeljujemo v zgodbo sodobnih muzejev in odnosa do tehnične dediščine. Predstavljena bo mobilna enota fotomuzej.si – kjer bo na ogled del zbirke fotografa in zbiratelja Dragiše Modrinjaka.
Dragiša Modrinjak, * 8. Oktobra 1935 Srbija, Veliko Gradište, † 22. Oktobra 2011 Slovenija, Maribor. Poklicno se je zapisal fotografiji, izšolal se je pri mojstru Langerholcu na Ptuju. Vseskozi se je še naprej izpopolnjeval, tako v fotografski stroki kot na drugih humanističnih področjih. Vse od leta 1958 do upokojitve je bil fotoreporter pri časopisu Večer, kasneje tudi za časopis Delo. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, pridobil je naziv mojstra fotografije in mednarodni naziv umetnika FIAP. Leta 2000 je bil imenovan za zaslužnega člana Fotokluba Maribor. Razstavljal je doma in v tujini, doslej največji pregled njegovega dela (črno-bele fotografije 1955 – 1980) je bil leta 2001 v Umetnostni galeriji v Mariboru.